Добре дошли, Гост
Моля влезте или се регистрирайте.    Забравена парола?

ТУРЦИЯ- РАЗЛИЧНАТА, ДАЛЕЧНАТА, БЛИЗКАТА, МРАЗЕНАТА, КЛИШИРАНАТА, РАЗНОЛИКАТА...
(1 разглежда(т)) (1) Гости
Отиди най-отдолуСтраница: 1
ТЕМА: ТУРЦИЯ- РАЗЛИЧНАТА, ДАЛЕЧНАТА, БЛИЗКАТА, МРАЗЕНАТА, КЛИШИРАНАТА, РАЗНОЛИКАТА...
ТУРЦИЯ- РАЗЛИЧНАТА, ДАЛЕЧНАТА, БЛИЗКАТА, МРАЗЕНАТА, КЛИШИРАНАТА, РАЗНОЛИКАТА... 4 Месеци Карма: 1
anynnya
Gold Boarder
graphgraph
Изключен Вижте профила на потребителя
Само регистрирани потребители могат да публикуват нови мнения.

ТУРЦИЯ- РАЗЛИЧНАТА, ДАЛЕЧНАТА, БЛИЗКАТА, МРАЗЕНАТА, КЛИШИРАНАТА, РАЗНОЛИКАТА... 4 Месеци Карма: 1
Благодаря ти Мина, благодаря за този разказ, за тази малка частица история, която сподели с нас. Увлекателна и поучителна! Наистина не бива да робуваме на предразсъдъците си и да черпим неприязън и омраза от миналото, не и когато може да добием лична представа за Турция и хората там. Човек никога не знае с какво ще се сблъска в живота, така че следващия път може и да бъдем двете
anynnya
Gold Boarder
graphgraph

ТУРЦИЯ- РАЗЛИЧНАТА, ДАЛЕЧНАТА, БЛИЗКАТА, МРАЗЕНАТА, КЛИШИРАНАТА, РАЗНОЛИКАТА... 3 Месеци, 3 Седмици Карма: 1
Казах, че много пишеш, защото нямам много време, а ми се чете всичко твое Невероятен стил и толкова увлекателно...Хареса ми много! Относно Турция- там не съм била още, но мнението ми от всичко, което съм чула и изчела- какво ти робство, какви ти 5 лева! За мен тези неща не съществуват и дори ми е смешно, когато някой ми заговори- "Те ни поробиха, пък ние сега тука ще им се радваме!" И имам много особено мнение за турците в България, което обаче, ако споделя, ще ми излезе през носа! Всъщност за мен са доста интелигентни и работливи хора...И спирам до тук! Голяма фенка съм ви на вас с Росен, Мария!
jolie0205
Senior Boarder
graphgraph

Отг: ТУРЦИЯ- РАЗЛИЧНАТА, ДАЛЕЧНАТА, БЛИЗКАТА, МРАЗЕНАТА, КЛИШИРАНАТА, РАЗНОЛИКАТА... 3 Месеци, 3 Седмици Карма: 1
Майче, трябва да се замъкнеш до Турция и най-вече в Истанбул. Другите градове са също приказни но Истанбул е мегаполис! Представи си 12 милиона жители, чистота, зеленина и много история и магазини. Нищо повече! Но направено с вкус с табиет и много желание.
Rosen Aleksiev
Администратор
graph

ТУРЦИЯ- РАЗЛИЧНАТА, ДАЛЕЧНАТА, БЛИЗКАТА, МРАЗЕНАТА, КЛИШИРАНАТА, РАЗНОЛИКАТА... 1 месец, 1 седмица Карма: 0
Само допреди 25-30 години Истанбул беше един от най-мръсните градове в света - хората директно хвърляха боклуците си от балконите. А турците бяха едни от най-крадливите, бандитски народи: нашите тирове като минаваха през Турция на път за Близкия изток, повечето от тях биваха ограбвани от безброй вилнеещи по пътищата въоръжени банди, та се наложи да бъдат конвоирани от специална охрана. Това, заедно с отчайващите бедност и изостаналост и всеобщият хаос обзели тогава Турция стана причина за военния преврат и режим на генерал Кенан Еврен. В същото време милиони турци емигрираха от страната, търсейки по-човешки живот, главно на път за Германия. А военните на генерал Еврен, след като избиха няколко хиляди бандити без съд и присъда и вкараха няколко стотици хиляди в затворите, въведоха ред и порядък. От тогава е и неговата прословута фраза: "Трябва ли да ги храним, вместо да ги избесим?" След като генерал Кенан Еврен свърши тази "мръсна" работа, след него " на чисто" дойдоха няколко много способни управници. Най-напред Тургут Йозал, по-късно и още няколко. Йозал въведе законодателни промени и преференции, чрез които накара много образовали се на запад турски емигранти да се завърнат в Турция. Заедно с тях в Турция дойдоха и западните технологии и манталитет. Дошлите след Йозал управници доразвиха започнатото от него, а дори отидоха и по-нататък. Те разбраха още по-добре, че най-големият капитал на една страна са самите хора. От което си извадиха и много конкретни заключения, като например това, че хазартът развращава хората. И просто го забраниха. Тогава хазартните босове се изнесоха от Турция, а не малка част от тях дойдоха в България. Последният турски управник пък - Ердоган - както и цялото му семейство бяха силно религиозни и морални хора и скоро, чрез поведението си, те се превърнаха във висок пример за подражание и в лидер за цялата нация. Оттук нататък до всеобщия голям възход разстоянието беше много малко.

Та това беше и е Турция преди и сега. Ала повечето от изказалите мнение тук, както виждам, са забелязали само сегашното и скачат от възторг: колко нагоре са Турция и турците и колко надолу са България и българите. И се правят едни исторически и философски умозаключения. Но това е колело, уважаеми дами и господа! Един път си нагоре, другият път си надолу. Защото колелото се върти. Ще дойде време, когато и България и българите ще се окажат нагоре. И това време няма да е много далече, а "изкачването" ще започне още през следващата година, ще видите.
Nobles
Fresh Boarder
graphgraph

ТУРЦИЯ- РАЗЛИЧНАТА, ДАЛЕЧНАТА, БЛИЗКАТА, МРАЗЕНАТА, КЛИШИРАНАТА, РАЗНОЛИКАТА... 1 месец, 1 седмица Карма: 0
Така е. Истанбул беше мръсен, претъпкат град с невъзможно движение и още по- невъзможно движение. Само че в един хубав момент се взеха в ръце и се постараха да се справят. Днес в града има неизброими километри велоалеи, пешеходни зони, паркове, инфраструктурата е основно подменена или новопостроена, паркинги, естакади и прочее. Истанбул няма нищо общо с това, което беше. Да не говорим, че боклуци няма не просто през терасите, а никъде. Никъде. Изобщо да не споменавам новопостроените в период от седем години три оперни театъра, няколко драматични и куклени, ДЕВЕТ многофункционални концертни зали, няколко музикални училища, школи от най- висш клас за модерен и класически балет, репетиционни комплекси. Тук не споменавам всичко друго, което се построи в града само в последните 10 години. Инфраструктура, жилища, офиси, молове...и още, и още! Дебело подчертах и в материала си- по служебна и не само линия имам възможност да наблюдавам промяната в тази страна. Това, което ме изумява е промяната в самите хора- няма хвърляне на боклук по улицата, няма такива неща. Пак ще кажа- говоря и за дълбоката провинция, за селища, дето ги няма на картата. И там има канализация, здравно обслужване, здрави тротоари и идеални улици. Без дупки. Човек трябва да е много тесногръд, за да не види очебодния факт, че в Турция се произвежда всичко- от бикини до самолети. И хората работят, не си чоплят в носа и да се оправдават с международното положение и тъпите управници.И това, което се произвежда далеч не често е качество " Капалъ Чарши". А който пък е ходил в тоя митичен пазар, знае твърде добре, че нарицателното му за лошо качество, в каквото е превърнат в БГ е просто смехотворно. Според официални данни на международни организации, а не самата Турция, неграмотните в страната са под 3,2 %. Преди 25 години бяха 17,5. С неописуем потрес разбрах от свои колеги и приятели в Турция, че " неграмотен" според разбирането на тяхната държава е този, който е спрял да ходи на училище след 4- ти клас!? С думи прости- може да чете, да пише, да смята. Но според държавното разбиране и стандарт този човек е неграмотен. А в България как стоят нещата? Всички знаем добре как. Има училища в села и паланки на такива места в планините и в Анадола, където не мога да си представя,че въобще може да се живее. Но живеят. И имат училища. Да не подхващам темата за държавната политика относно децата и семейството. И какво точно ти се случва, ако децата ти не ходят на училище, не ги водищ редовно на имунизации и прегледи. И никой не се и сеща да пищи за " дискриминация", " нарушени права" и прочее. Да, Турция е извършила арменският геноцид и преследва и изтребва кюрдите. Но Турция говори за геноцида. И се опитва да се справи с този период от историята си. И да оправи отношенията си с Армения. А кюрдите често избиват невинни хора в името на незнайно какви идеи- такива хора трудно може да разбереш. И да подкрепиш. А БГ е ЕДИНСТВЕНАТА европейска страна, която НЕ Е осъдила публично арменският геноцид. Единствената.
Да, животът на жените в Турция стана доста сложен с Ердоган- много от постигнатото отиде в морето заради този мракобесен фундаменталист. Въпреки това туркините намират начин да се образоват и да се справят с живота си. Турция от сериалите няма нищо общо с истинската Турция- и за това имам материал в раздела Кино. Но да мразиш някого по силата на исторически обстоятелства и нищо повече не е признак на разум и култура. Поне според мен. Забелязала съм- и продължавам да забелязнам- много неща, не само " сегашното" и определено не " скачам от възторг". Просто се опитвам обективно да споделя лични впечатления. На което мисля,че имам право.
Maria_Juvigi
Прощавайте!От сърце.Но не ВСИЧКО.И не ВСЕКИМУ
Expert Boarder
graphgraph
Обичам Дмитрий Хворостовский,Пушкин,Петербург,хубавото вино,пътуванията и Тойота.Обожавам книгите, Пласидо Доминго,Джузепе Верди и басът.Гласът-винаги,китарата-понякога.Ако можех,бих позирала на Гойя.НЕ ПОНАСЯМ ПАУЛО КУЕЛЬО И ЗДРАЧ.Моето Алтер Его е Артуро Перес-Реверте...

Отг: ТУРЦИЯ- РАЗЛИЧНАТА, ДАЛЕЧНАТА, БЛИЗКАТА, МРАЗЕНАТА, КЛИШИРАНАТА, РАЗНОЛИКАТА... 1 месец Карма: 1
Спомените ми за Турция са има няма 23 години! Преди това родителите ми бяха ходили още в началото на 80 години и така и не чух да се изказват лошо за Турция и турците. За тези, които обичат да си чешат езиците и да се пъчат с излишен и празен национализъм ще спомена, че аз моя избор съм го направил! Избягах от помията България където живеех, въпреки, че и двамата със съпругата ми сме от центъра на София. Спасих децата си от това да слушат чалга, да са подвластни на безумия от които нямат никаква полза. Спасих семейството си от това да страда, защото се живее един единствен път и нямам време да мисля за втори живот! Дадох възможност на децата ми да учат и живеят в нормална държава където не всичко е идеално, но има закони и може спокойно да се живее! Дадох шанс на себе си да се развивам и да намеря място в този скапан живот защото в България бях обречен! Дадох си тази възможност защото НЕ ИСКАХ ДА СТИГНА ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА и да събирам боклуците от кофите и да се чудя как да си платя сметките. Дадох си много голям шанс и не го пропуснах, защото ВЕДНЪЖ ИСКАМ ДА ИЗЖИВЕЯ ЖИВОТА СИ КАКТО ИСКАМ И КАКТО ТРЯБВА, не да чакам един ден да се развие онова общество, за което ни пълнеха главите като деца и то така и не стана. Избягах от помията България, защото лицемерието, селянията, простотията погуби всички хора и не останаха истински човеци! За последните 20 години се нагледах на една разруха и убийства, насилие и оглупяване на един народ! Факт който е необорим! Гледам през призмата на всичко лошо, защото това е всекидневието и нещата не са се променили нито през 70, нито през 80 нито 2000 година... какво да спомена още! Неща които ми убягват и които са толкова абсурдни, колкото и факта, че политиците са все едни и същи. Пука ми за Истанбул и Турция, те са светлинни години преди нас, ние ходихме на пазар там и мъкнехме боклуците с които се обличат половината българи и до ден днешен! Турците да са дошли на пазар в София или някъде из България? За какво да съм горд, че трябва да съм българин? За какво? Дайте ми една причина с която да се похваля и да мога да се гордея! Колегите ми никога не ме разграничават от тях и ме мислят за един от тях въпреки, че на моменти ми е тягостно! Защо трябва да живеем във вечно заблуждение и фалшив патриотизъм, защо? Какво печелите от това? Омръзна ми да повтаряв всеки път едно и също, ако някой не е разбрал ще повторя, че няма по-отвратително място за живеене и "развитие" от България! Не говоря за природата, за страната, а говоря за държавата! Моля разграничете тези понятия и бъдете живи и здрави!
Rosen Aleksiev
Администратор
graph

Отиди най-отгореСтраница: 1