|
Black mask, white horse 1 година(и), 5 Месеци
|
|
** Тази тема е за дискусия на статията: Black mask, white horse **
|
|
gane
Администратор
|
|
|
|
|
|
|
|
С удоволствие изчетох как Росен възприема картината с маската.Научих повече за символиката на белия кон.
Лично аз мога да кажа , че когато рисуваш си погълнат наистина от магия.
За мен маската е символ на изключителен магнетизъм.Черна е като нощта , защото тогава сънуваш бленуваш, мечтаеш. Страхуваме ли се да мечтаем? Имаме ли граници на мечтите, така както пословично ни плаши тъмното и магията.
Дали черното е израз на негативното, разрушително и плашещо начало или е изкусителна поглъщаща магия и мечта?
Както бе казал един философ най- трудно е да приемем себе си и сякаш постоянно се опитваме да избягаме. Белия кон е символ на този отчаян стремеж към бягството.
Светлината по скулата на маската пропълзява надолу към устата, чиято половина изчезва зад фигурата на отчаяно устремилия се напред бял кон...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Типът на различните маски и техния цвят се определя също така и от вътрешното чувство породено от религия, митология на този, който ги създава. Маската – се определя и като главен персонаж, стоящ в центъра на съзнанието на този, който я изгражда. Чрез нея се показват представите и значението на вечните ценности определени от много изчезнали митологии. Обожествяването, издигане в култ, както и насочване към тотемната представа за Слънцето, Земята и Водата, това също е водещо при създаването на подобен вид тотем. Понякога създателя на маската вгражда в нея собствения си облик и душа. Митологически представени маските могат да преминават в различни жанрове. Техният изказ е особено значим за африканския фолклор, не случайно архаизма им е свързан с висока степен с народните легенди.
Лили, каква е твоята легенда? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ще взема да прочета отново "Дон Кихот", надявам се тази книга да ми помогне... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Понякога страничния поглед ни дава идеи и представи, които пропускаме!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Апропо главата на коня е приведена от силно дърпащото движение напред и нагоре понеже тялото му залита и пада.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ръката с острите нокти, която придържа "кончето" - тя ме обърква в цялата композиция! Тя се опитва да вкара в "клише" лудият бяг на животното, което или иска да се спаси от мракобесието. В погледа му няма надежда, няма радост, тази наведена глава изразява форма на отчаяние, от която няма спасение. За всички ли? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Отг: Black mask, white horse 1 година(и), 5 Месеци
|
|
Лили, коригирах изречението, за което ми писа! Изпуснал съм нещо, от което се обърква малко значението но сега вече е наред! Няма нищо страшно. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|